Vanliga frågor

De vanligaste frågorna om Kelpiegallery


Många frågor har ställts om Kelpiegallery genom åren. Därför har jag samlat de vanligaste frågorna och svaren på samma sida. Vill du få din hund fotograferad till Kelpiegallery, då är det perfekt att läsa igenom denna sida.


Hur gammal ska min kelpie vara för att bli fotograferad till Kelpiegallery?

Din kelpie ska vara minst 12 månader.
Det görs undantag med kelpies som är omkring 10-12 månader i fall de lever många mil från var jag själv bor eller i ett annat land. Åldersgränsen finns för att Kelpiegallery ska representera vuxna hundar. En valp kan skifta i utseende markant under växande ålder. Det kan därför ge en annan bild av individen mot hur den ser ut sedan som vuxen. Den mest optimala åldern att få din kelpie fotad är när den är minst 2-3 år och äldre.

Vad behöver jag tänka på innan min hund ska bli fotograferad?
Träna på att din kelpie kan stå fritt och stå still flera sekunder.
Det underlättar fotograferingen om din kelpie kan stå fritt, avslappnat och stå still lite längre än någon sekund. Det önskas att hunden kan stå med "en tass i varje hörn", det vill säga att den står parallellt med fram- och baktassar.
Vad ska jag tänka på under själva fotograferingen?
Ta med gott godis eller en kul leksak.
Se fotograferingen som ett roligt träningspass med din kelpie. Är du avslappnad är din hund avslappnad. Jag kommer att förklara för dig vad du ska göra för bästa möjliga resultat - steg för steg.
Kostar fotograferingen?
Nej.
Själva fotograferingen är kostnadsfri. Varje fotograferad kelpie får en egen sida på Kelpiegallery. En huvudbild och en helfigursbild läggs upp på sidan samt information om kelpien såsom födelsedatum, föräldrar, färg, ursprungsland med mera.
Kan jag skicka in egna bilder på min kelpie?
Nej.
Kelpiegallery bygger på att en och samma fotograf tar alla bilderna.
Det är enbart en fotograf som tar bilderna är för att:
- undvika för stor skillnad på kvalitet och storlek av bilder
- minska risken att hundarna inte presenteras med samma upplägg som är i galleriet 
- hundägaren skickar in bilder som inte får användas av fotografen.
Får jag använda bilderna från Kelpiegallery?

Ja, om bilderna ska användas till privat bruk.
De lågupplösta bilder som finns på Kelpiegallerys webbsida eller på facebook får användas till egna webbsidor, instagram och facebook. Du behöver inte fråga om lov. Uppge dock mig som fotograf och Kelpiegallerys webbadress. Det går även bra att tagga Kelpiegallery på instagram med @kelpiegallery och #kelpiegallery.

Får jag använda bilderna från Kelpiegallery till min virtuella kennel?
Nej.
Bilder från Kelpiegallery får inte användas till virtuella kennlar på diverse communitys.
Kan jag köpa bilderna?
Ja.
Bilderna går att köpa högupplösta. Mer information kan du läsa under Köpa bilder. Vill du använda bilder kommersiellt eller till rasklubben, kontakta mig via mail för mer information.
Kan jag begära att bilderna på min kelpie tas bort från Kelpiegallery?
Nej.
Enligt svensk lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk, har jag upphovsrätt till allt jag har fotograferat. Jag äger därmed även rätten vad jag gör med varje bild. Hundar går inte under dataskyddsförordningen (2016:679). Det innebär att jag inte behöver tillstånd att fotografera eller publicera bilder på andra personers hundar. Du kan därför inte som ägare begära att din hund tas bort från Kelpiegallery. 
Vad har du för kamera och objektiv?
Systemkamera och objektiv från Nikon.
Jag har sedan 2004 använt mig av fotoutrustning från Nikon, och alltid varit väldigt nöjd med Nikons produkter. Sedan 2016 använder jag Nikon D750, en D-SLR-kamera med fullformatssensor, som kan ses som avancerad amatörkamera eller semi-proffskamera. Objektiven varierar något, men jag använder oftast ett ljusstarkt telezoom. Den typen av objektiv får mig att komma en bit bort från hunden och klara av sämre ljusförhållanden som jag stöter på vid fotograferingarna.

Kelpiegallery

Kelpiegallery presents photos all types of Australian kelpie. All photos are taken by the same photographer, Sofia Olsson. The purpose of Kelpiegallery is to display photos with the same type of image layout and information on each dog. The Kelpiegallery was created 2005 and is online since 2008.