Vita tecken

Färgen som inte är en färg


Vita tecken på en hund menas vita områden på hunden, som egentligen inte är en färg. I tekniska termer kallas det epistasis. Genen försämrar förmågan att producera pigment hos celler på vissa delar av huden. Vit pälsfärg uppstår när melanin inte bildas i hudens melanocyter. På områden där pigment inte har producerats blir hud, trampdynor och klor rosa samt pälsen blir vit. Men det kan även förekomma områden som är pigmenterade där vit päls förekommer.

Vita tecken förekommer i en liten skala på australian kelpie, oftast på bröstet. Fläcken kan vara från ett par strån till större tecken. Det finns några få kelpies med en eller flera vita tassar eller en vit krage. Det finns inget beskrivet i rasstandarden hur mycket eller lite vitt en australian kelpie får ha. Vilket lämnar till tolkning. En del vill inte ser mer vitt en än en liten fläck på bröstkorgen, en del andra tillåter mer beroende på resten av hundens exteriör.

Det finns en del kelpies som är DNA-testade för genen som ger vita tecken (S-genen). De har haft en vit fläck antingen på bröstet eller någon vit tass. Testet har dock visat att de inte bär på S-genen. Det vita hos dessa kelpies har troligen uppkommit på andra sätt.

I takt med att en del kelpies blir äldre får de vita områden kring nos, öron och i vissa fall även tassar. Dessa områden börjar som ett par strån och blir allt fler på specifika områden. Varför en del kelpies blir mer vita med åldern och andra inte beror på andra gener som påverkar. Det är inte samma gener som de vita tecken som har nämnts ovan.

Kelpiegallery

Kelpiegallery presents photos all types of Australian kelpie. All photos are taken by the same photographer, Sofia Olsson. The purpose of Kelpiegallery is to display photos with the same type of image layout and information on each dog. The Kelpiegallery was created 2005 and is online since 2008.