Foto: Carin Josefsson, 2019
Om Kelpiegallery
Och personen bakom projektet.
Kelpiegallery är en webbsida som presenterar foton på hundrasen Australian kelpie. Dessutom är alla foton tagna av en enda fotograf. Syftet är att visa mångfalden hos hundrasen med samma typ av bildupplägg och information på varje hund.

Det hela började under året 2005 som en idé till min dåvarande hund och hans närmaste släktingar. Jag ville ha bilder på hundarna med samma upplägg, en huvudbild och en bild där hela hunden syntes från sidan. Hundar fotograferades. En dag hade jag foton på femtiotalet Australian kelpies utan att riktigt veta vad jag skulle göra med alla bilder. En idé om ett webbgalleri började formas. Det tog ett par år innan idén blev verklig och fick ett namn. Men under 2008 kom jag på namnet Kelpiegallery och ett galleri publicerades på nätet samma år.

Genom åren har jag fotograferat hundar som är från bland annat Sverige, Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Australien. Jag har rest från södraste Skåne ända upp till Boden för att fotografera kelpies. Jag har varit i Norge, Danmark och Nederländerna och fångat en mängd av hundar på bild.

Kelpiegallery finns för att visa omvärlden denna fantastiska hundras. Jag vill visa individer från en rad olika uppfödare och linjer, alla med olika exteriöra typer och färger - allt för att visa mångfalden av Australian kelpie.
Fotografen
Jag som står bakom Kelpiegallery heter Sofia Olsson. Jag är född 1984 och bor i Halmstad, en medelstor ort i sydvästra Sverige. Fotografera har jag gjort sedan barnsben och började någon gång på 90-talet med en mycket enkel analog kompaktkamera. I takt med att jag ville ta bättre bilder utvecklades ett intresse för fotografering och kamerorna blev allt mer avancerade. Sedan 2004 använder jag fotoutrustning från Nikon och har i dagsläget en Nikon D750. Fotograferingen är första hand ett stort intresse, men jag har även förmånen att jobba med fotograferingen inom mitt yrke som webbmaster.
Hundar har funnits inom familjen sedan jag föddes och jag har alltid haft stor kärlek till djur överlag. Min första egna hund fick jag när jag var 10 år gammal. Det var en schäfer som lyssnade till namnet Boggas. Med honom började jag intressera mig för olika hundsporter och att tävla. Det var kanske inte några toppresultat vi presterade, men han lärde mig mycket och jag tog de första stapplande stegen in i hundvärlden.

Det har blivit en rad av olika hundsporter med alla mina hundar. Jag tycker det är riktigt roligt att träna och tävla. Genom mitt stora intresse att inspirera andra att tycka om att tävla, har jag utbildat mig till hundinstruktör och håller regelbundet hundkurser inom bland annat nose work.
Photo: Evelyn Edblad, 2019
Foto: Evelyn Edblad, 2019
Mina kelpies
Sedan 2004 har jag enbart haft Australian kelpies och är inne på min tredje kelpie. Australian kelpie var en hundras som jag länge var nyfiken på under yngre år. Det var först i början av 2000-talet som jag bestämde mig för att jag ville skaffa en egen kelpie. När jag var drygt 20 år gammal köpte jag min första egna Australian kelpie, Cefeus Ea. Han blev startskottet till ett liv fyllt av hundar, och såklart - Kelpiegallery!
Sidan uppdaterad: 2020-07-06

Kelpiegallery

Kelpiegallery presents photos all types of Australian kelpie. All photos are taken by the same photographer, Sofia Olsson. The purpose of Kelpiegallery is to display photos with the same type of image layout and information on each dog. The Kelpiegallery was created 2005 and is online since 2008.