Vita fläckar

Hundar med vita fläckar bestäms oftast av generna i S-serien. Med vita fläckar menas vita områden på hunden, som egentligen inte är en färg. I tekniska termer kallas det epistasis. Genen försämrar förmågan att producera pigment hos celler på vissa delar av huden. Vit pälsfärg uppstår när melanin inte bildas i hudens melanocyter. På områden där pigment inte har producerats blir hud, trampdynor och klor rosa samt pälsen blir vit. Men det kan även förekomma områden som är pigmenterade där vit päls förekommer.

Hittills har endast två vita alleler visat sig finnas på i S-serien:
S = inga vita fläckar
sp = möjliga vita fläckar

Vita fläckar förekommer i en liten skala på australian kelpie, oftast på bröstet. Fläcken kan vara från ett par strån till större fläckar. Det finns några få kelpies med en eller flera vita tassar eller en vit krage.  Det finns inget beskrivet i rasstandarden hur mycket eller lite vitt en australian kelpie får ha. Vilket lämnar till tolkning. En del vill inte ser mer vitt en än en liten fläck på bröstkorgen, en del andra tillåter mer beroende på resten av hundens exteriör.

Det finns kelpies med vita fläckar som är DNA-testade för S-genen och som har visat att de är S/S. Det vill säga de har inte anlaget för vita fläckar. Det vita hos hundarna har uppkommit på andra sätt.

I takt med att en del kelpies blir äldre får de vita områden kring nos, öron och i vissa fall även tassar. Dessa områden börjar som ett par strån och blir allt fler på specifika områden. Varför en del kelpies blir mer vita med åldern och andra inte beror på andra gener som påverkar. Det är inte samma gener som de vita fläckar som har nämnts ovan.
Sidan senast uppdaterad: 2019-09-15

Kelpiegallery

Kelpiegallery presents photos all types of Australian kelpie. All photos are taken by the same photographer, Sofia Olsson. The purpose of Kelpiegallery is to display photos with the same type of image layout and information on each dog. The Kelpiegallery was created 2005 and is online since 2008.