Foto: Åsa Lindholm, 2013
Vita fläckar

De flesta vita fläckar på hundar bestäms av generna i S-serien. När vi säger vita fläckar menas det vita områden på hunden, som egentligen inte är en färg. I tekniska termer kallas det epistasis. Genen försämrar förmågan att producera pigment hos celler på vissa delar av huden. Vit pälsfärg uppstår när melanin inte bildas i hudens melanocyter. På områden där pigment inte har producerats blir hud, trampdynor och klor rosa samt pälsen blir vit. Men det kan även förekomma områden som är pigmenterade där vit päls förekommer.

Hittills har endast två vita alleler visat sig finnas på i S-serien:
  • S - inga vita fläckar
  • sp - möjliga vita fläckar
Det finns kelpies med vita fläckar som är DNA-testade för S-genen och som har visat att de är S/S, det vill säga har inte anlaget för vita fläckar. Det vita hos hundarna har uppkommit på andra sätt.

Vita fläckar förekommer i en liten skala på Australian kelpie, och då oftast på bröstet. Fläcken kan vara från ett par strån till bli som en lång slips. Det finns ett par kelpies med en eller flera vita tassar eller del av en vit krage.  I muntligt tal önskas inget vitt mer än möjligtvis en fläck på bröstet. Det dock finns inget beskrivet i rasstandarden hur mycket eller lite vitt en Australian kelpie får ha.

Det finns de kelpies som får vita/gråa områden kring nos, öron och i vissa fall även tassar i takt med de blir äldre. Dessa områden börjar som ett par strån och blir allt fler på specifika områden. Varför en del kelpies blir mer vita med åldern och andra inte beror på andra gener som påverkar, och är inte samma som de vita fläckar som har nämnts ovan.
Faktakoll | Denna sida innehåller information från källor som i regel är vetenskapligt baserade eller baserade på publicerade verk. Vill du veta om färggenetik eller om kelpien och dess historia, klicka på knappen för att komma till källorna.

Sidan senast uppdaterad: 2019-09-15