Anlaget som ger de tvåfärgade hundarna

Tantecken

Tantecken hos kelpie kallas även för "traditionella tantecken" och tillhör en av fyra olika typer av alleler från augoti-serien. Tantecken är på mycket begränsade delar av hundens kropp. Det visas som prickar ovanför ögonen, på sidorna av nospartiet som sträcker sig till kinderna, på framsidan av halsen strax under huvudet, som två triangulära fläckar på framsidan av bröstkorgen, på de nedre ben och tassar, en del under svansen. Själva tanteckningen är ljusare än resten av hunden och kan vara allt från blekt creme till gyllene koppar i färgen. Ibland finns det svarta märken på tårna, det kallas för "pencilling".

Precis som genen dilution är tan en recessiv gen. För att en hund ska få tantecken måste en gen komma från modern och en gen komma från fadern.

A står för helfärg och at står för traditionell tan.
Fenotypen för en brun kelpie som bär tan-anlag är b/b, A/at. Vilket betyder att hunden är solid brun men bär på tan-genen.

Shaded

Det förekommer kelpies med en svag antydan till tantecken. Dessa kallas ofta för shaded eller shadow inom hundrasen. Inom andra hundraser benämns färgvarianten som ghost tan. En kelpie med ghost tan kan bära på minst en tan-allel men anlaget är hindrat att komma till uttryck på grund K-genen (dominant svart) som döljer at-genen. Det finns även de kelpies som ser ut att vara shaded, särskilt de bruna som har färgskiftningar i pälsen på ungefär samma platser som tantecken vanligen sitter. Men det kan vara precis som det ser ut och inget mer - färgskiftningar i pälsen. För att ta reda på om en hund har ghost tan eller inte, kan man göra gentest för vilka färger hunden bär genetiskt.

I muntligt tal är shaded inte önskvärd hos Australian kelpie. Det står dock inget om det i rasstandarden.

Dilution med tantecken

Fawn och rökblå är två recessiva färger till svart och brunt vilket även tantecken är. Dock är tantecken längst ner i hierarkin bland färganlagen. Det möjliggör att även kelpies som är fawn eller rökblå kan vara anlagsbärare till tantecken. De kan lämna valpar som är blue and tan eller fawn and tan. Dessa två färgvarianter är inte godkända hos Australian Kelpie, men förekommer.

Sidan senast uppdaterad: 2019-07-05