Tantecken

black and tan · red and tan

Tantecken hos kelpie är vad som kallas emellanåt för "traditionella tan". Tantecken finns på mycket begränsade delar av hundens kropp. Det visas som prickar ovanför ögonen, på sidorna av nospartiet som sträcker sig till kinderna, på framsidan av halsen strax under huvudet, på framsidan av bröstkorgen som två triangulära fläckar och på de nedre delarna av ben och tassar samt en del under svansen. Själva tanteckningen är ljusare än resten av hunden och kan vara allt från blekt creme till gyllene koppar i färgen. På en del kelpies finns det även svarta märken på tårna, som kallas för "pencilling".

Precis som genen dilution är tantecken en recessiv gen. För att en hund ska få tantecken måste genen komma från båda föräldrarna. Genen tillhör serien agouti, där A står för helfärg, och at står för traditionell tan.

Ett exempel på en fenotyp för brun kelpie som bär tan-anlag är b/b, A/at.

Shaded

Det finns kelpies med en svag antydan till tantecken. Det kallas för 'shaded' eller 'ghost points' och betyder skuggad eller spöktecken på engelska. En shaded kelpie är homozygot för tantecken men anlaget är hindrat att synas helt av ett annat färganlag.

I muntligt tal är shaded inte önskvärd hos Australian kelpie. Det står dock inget om shaded i rasstandarden.

Dilution med tantecken

Fawn och rökblå är två recessiva färger till svart och brunt vilket även tantecken är. Dock är tantecken längst ner i hierarkin bland färggenerna. Det möjliggör att även kelpies som är fawn eller rökblå kan vara anlagsbärare till tantecken. De kan lämna valpar som är blue and tan eller fawn and tan. Dessa två färgvarianter är inte godkända hos Australian Kelpie, men förekommer.

Exempel på kelpies med tantecken:

Kopets Red And Tan Dreami
Luck Jelle
Dragonheart Hope For Future
Jitam's Chocolate Chip
Evallens Black Tan Jubla
Evallens Black Tan Gimmiq Magical
Leagardens Black And Tan Khaoz
Jitam's Cocos
Nara Kiah Uluru
Fiffiluras Allan
Evallens Black Visa
Meringas Inglorion