Grundfärgerna

röd · chokladbrun · svart

Svart och brun är vad man kan kalla grundfärgerna hos kelpie. De ligger i grunden för de andra färgvarianterna. Svart är dominant och brunt är recessivt. För att det ska bli bruna avkommor måste det finnas en brun gen från båda föräldrarna.

En brun kelpie (b/b) och en svart kelpie med homozygot gen (B/B) kan endast få svarta valpar, men alla valparna blir anlagsbärare till brunt eftersom den bruna föräldern bara kan lämna brunt anlag till sina avkommor. Två svarta föräldrar med heterozygot gen (B/b) kan lämna både svarta och bruna valpar. Medan två bruna föräldrar (b/b) aldrig kan få svarta avkommor eftersom recessiva anlag aldrig kan lämna annat. Skulle det hända, är hanen med största sannolikhet inte fadern till valparna.

Choklad eller röd?

Den bruna färgen hos kelpie definieras antingen som chokladbrun eller röd, beroende på färgens nyans. Genetiskt påverkas färgen av dess intensitet som avgör vilken nyans individen får. Hur intensiteten i varje gen ärvs är inte riktigt känt och går därför inte att beräkna. Dock ärvs intensiteten ner från föräldrarna till avkommorna även om vi inte vet exakt hur.

Den bruna genen kan förekomma från mörkaste kakaobrun till riktigt ljusbrun. Hur man avgör om en kelpie är choklad eller röd tvistar de lärda om. Ett sätt som förespråkas bland en del uppfödare är att jämföra färgen på hundens nos med en kakaoböna. Är nosen ljusare än kakaobönan är hunden röd.

Det finns en mängd av hundar som är registrerade som choklad men ser mer ut att vara röda, och tvärtom. Dock är alla dessa hundar genetiskt bruna (b/b).

Exempel på hundar som är registrerade chokladbruna eller röda.

Didaktic's Ivanka
Australian Mates D. Chocolate Ninja
Kopets Chocolate Extra
Cefeus Wonderful Ylva II
Busligans Flamma
Cefeus Olympique Osca II
Australian Mates Buza
Hyzz Olympuz Asic
Cukid's Guru
Cefeus U And Me Lilja II
Across The Universe
Sandskogens Clara
Hyzz Juni
Grejaskogens Aika
Roscanaille’s Qvirra
Sandskogens Dexi