Dilution

fawn · rökblå

Dilute betyder utspädd på engelska, vilket är precis vad genen gör. Genen påverkar intensiteten av eumelanin i päls, nos och ögon som späder ut det svarta till mörkare grå och det bruna till nyanser mellan grått och beige.

Dilution är en recessiv gen. Det betyder att båda föräldrarna måste bära på genen för att avkomman ska antingen bli rökblå eller fawn hos kelpie. Två bruna föräldrar med anlaget dilution kan enbart lämna valpar som blir fawn medan svarta föräldrar med brunt anlag anlaget dilution kan lämna både rökblå och fawn. Precis som med de bruna hundarna kan olika nyanser av rökblå och fawn förekomma, vilket händer att rökblå och fawn förväxlas med varandra.

Genotypen för anlaget i dominant form är D/D eller D/d. Kelpien blir då svart eller choklad/röd. Den recessiva formen för genen är d/d. Kelpien blir rökblå eller fawn.

Dilution och hälsa

Det finns en vanlig uppfattning att anlaget dilution på något sätt är sjukligt - så är inte fallet. Som med de flesta recessiva gener, är den utspädda allelen på något sätt "fel", men det är bara fel i sin förmåga att fördela melanin jämnt längs hårstrået. Den ojämna fördelningen orsakar det blekare utseendet. Detta påverkar inte hälsan hos hunden, bara dess färg.

Uppfattningen grundar sannolikt sig i Colour Dilution Alopecia (CDA). En genetisk sjukdom som orsakar håravfall och hudproblem. Vanligast förekommer det hos blå hundar (speciellt dobermanns), men alla färger kan bära CDA eller vara homozygot för det, men bara hundar som är utspädd svart eller eller utspädd brun har symptom.

CDA förekommer inte hos alla raser, men förekommer hos bland annat kelpie. Det finns teori att CDA orsakas av en specifik dilution gen - märkt som dl allel. Genen är recessiv men är troligen dominant över standard d allelen.

För att undvika att föra dl vidare går det att genetiskt testa sin hund om den bär på anlag för CDA och på så sätt eliminera dl till förmån för en sund d allel.

Exempel på hundar som är i färgerna rökblå och fawn.

Dutch Dynamite Dweller Dweezil
Dutch Dynamite Dyno Dyon
Outback Drovers Beautiful Blue
Ardent Achak Devil Of Highland
Gibson Dessert Uluru
Dutch Dynamite Dweller Dwight