Foto: Åsa Lindholm, 2013
Päls
Majoriteten av kelpies har en kortare typ av päls. Det beror sannolikt på att merparten av kelpies är dominerande homozygota för pälslängden, vilket innebär att båda allelerna på locus är samma. Det finns en del kelpies som är heterozygot för pälslängden. De har en allel för det dominanta korta pälsanlaget, men även en allel för det recessiva anlaget av längre päls. Därför förekommer det att en och annan kelpie får längre längd på pälsen.

I början av rasens utveckling användes säkerligen en del långhåriga hundar och deras gen för lång päls. Sedan dess har den recessiva genen följt med dold i flera generationer innan den har mött en annan hund med samma recessiva gen.
Ur rasstandarden
Så här säger rasstandarden om vilken typ av päls Australian kelpie bör ha:
"En korrekt päls hos Australian kelpie skall vara dubbel med kort och tät underull. Täckhåret skall vara tätt, rakt och hårt samt ligga utefter kroppen så att det står emot regn. Under bålen skall pälsen vara längre och på baksidan av låren bilda måttliga byxor. På huvudet, benens framsidor och på tassarna skall pälsen vara kort. I genomsnitt skall pälsen på kroppen vara från 2 till 3 cm lång. En päls som är för lång eller för kort är fel."
Faktakoll | Denna sida innehåller information från källor som i regel är vetenskapligt baserade eller baserade på publicerade verk. Vill du veta om färggenetik eller om kelpien och dess historia, klicka på knappen för att komma till källorna.

Sidan senast uppdaterad: 2019-09-15