Foto: Åsa Lindholm, 2013
Hunden på bilden är en WK med färgen cream vars pigment är svart, även om nosen har fått annan färg under åren enligt ägaren.
Creme
Cream är en färg som förekommer hos Working kelpie. Färgen har ett par enstaka fall även dykt upp hos Australian kelpie. Genetiskt heter färgen recessivt röd och tillhör E-locus i färgserien.

E-genen bestämmer inom vilka områden av pälsen som kan producera eumelanin. Anlaget för genen i dominant form är E/E eller E/e, och hunden blir normalt pigmenterad. Den recessiva formen för genen är e/e och hindrar hudcellerna att kunna producera eumelanin och skapa normalt pigmenterade hårstrån. Hunden blir gul eller röd i pälsen, medan färgen på nos, klor, trampdynor, ögonkanter och läppar blir eumelanin-pigmentets färg.

Recessivt röd är recessiv i sin egen serie, men är dominant över andra färger. Det innebär att svart, sobel, tan, sadelteckning, varggrå, merle och andra färger kommer att elimineras till att bli gul eller röd päls i fall hunden är recessivt röd (e/e).

E-seriens alleler som hitintills är kända hos kelpie:
  • E - normal pigmentering
  • e - recessivt röd
Exempel på kelpies som är cream (e/e) med olika eumelanin-pigment: 
  • Cream kelpie som är B/B eller B/b - har svart pigment på bla. nos, läppar och runt ögonen.
  • Cream kelpie som är b/b - har brunt pigment på nos, bla. läppar och runt ögonen.
  • Cream kelpie som är d/d - har blekare pigment på bla. nos, läppar och runt ögonen. Pälsen är även något blekare.
Cream Australian kelpie
Hunden på bilderna nedanför är cream vars genotyp även är black and tan enligt DNA-test (Animal Genetics, UK). Det svarta syns genom att han har svart pigment runt ögon, läppar och trampdynor.
Faktakoll | Denna sida innehåller information från källor som i regel är vetenskapligt baserade eller baserade på publicerade verk. Vill du veta om färggenetik eller om kelpien och dess historia, klicka på knappen för att komma till källorna.

Sidan senast uppdaterad: 2019-09-15