Foto: Åsa Lindholm, 2013
Brun och svart
Australian kelpie förekommer vanligast som solid svarta, chokladfärgade eller röda. Svart och brun i olika nyanser tillhör B-serien, den bruna genen. B-serien står längst upp i hierarkin av de färgserier som förekommer hos kelpie.

Svart och brun ligger därför till grund för de andra färgerna. Svart är dominant och brunt är recessivt i B-serien. För att det ska bli bruna avkommor måste det finnas en brun gen från modern och en brun gen från fadern. En brun kelpie (b/b) och en svart kelpie med homozygot genpar (B/B) kan endast få svarta avkommor. Men alla valparna blir anlagsbärare till brunt eftersom den bruna föräldern enbart kan lämna brunt anlag till sina avkommor. Två bruna föräldrar (b/b) kan aldrig lämna svarta avkommor eftersom recessiva anlag kan inte lämna något annat. Skulle det ändå bli svarta valpar efter två bruna föräldrar, då är hanen inte fadern till valparna.
Den bruna färgen hos kelpie definieras antingen som chokladbrun eller röd, beroende på färgens nyans. Genetiskt påverkas färgen av dess intensitet som avgör vilken nyans individen får. Hur intensiteten i varje gen ärvs är inte riktigt känt. Dock vet vi att intensiteten ärvs ner från föräldrarna till avkommorna även om vi inte vet exakt hur. Den bruna genen kan förekomma från mörkaste kakaobrun till nästan orange.

Hur man avgör om en kelpie är choklad eller röd tvistar de lärda om. Ett sätt som förespråkas av en del, är att jämföra färgen på hundens nos med en kakaoböna. Är nosen ljusare än kakaobönan är hunden röd, annars är den chokladbrun.

Det finns en mängd av hundar som är registrerade som choklad men ser mer ut att vara röda, och tvärtom. Dock är alla dessa hundar genetiskt bruna (b/b).
Faktakoll | Denna sida innehåller information från källor som i regel är vetenskapligt baserade eller baserade på publicerade verk. Vill du veta om färggenetik eller om kelpien och dess historia, klicka på knappen för att komma till källorna.

Sidan senast uppdaterad: 2019-09-15