Kelpiens färger

sju godkända färger - tio färger totalt

De vanligaste färgerna på Australian kelpie är svart och brun i olika nyanser. De kan även vara grå och beige i olika nyanser samt svart eller bruna med så kallade tantecken. En mer korrekt definition av rasens godkända färger är; svart, chokladbrun, röd, rökblå, fawn, black and tan och red and tan. Två möjliga med inte godkända färgkombinationer är fawn and tan och blue and tan.

Två svarta föräldrar av rasen kan lämna alla sju färgerna bland sina avkommor, medan två andra svarta föräldrar bara kan lämna svarta valpar. Precis som två fawnfärgade föräldrar kan endast lämna fawnfärgade valpar. Ibland dyker det upp en avkomma som inte har föräldrarnas färg, vilket kan skapa förvåning. Hur kan en färg dyka upp som inte föräldrarna har handlar om helt vanlig (färg)genetik.

Färgserier

Alla färganlag förekommer i dubbel uppsättning, och har sin bestämda plats på kromosomen. Genparen med sin bestämda plats kallas för locus som innehåller två alleler. Den ena allelen kommer från fadern och den andra från modern.

Varje locus och allel kodas med bokstäver, vilket varje bokstav påverkar vilken färg hunden får. Stor bokstav står för dominant anlag. Det räcker att det finns en sådan bokstav i genparet för att färgen ska komma till uttryck. Medan liten bokstav står för recessivt anlag, och måste finnas i dubbel uppsättning för att synas. Recessiva alleler kan man alltså bäras i flera generationer utan att de syns utanpå.

Kelpiens färger ingår i följande färgserier:

B-locus - Den bruna färgen
B - svart
b - brun (choklad och röd)
A-locus - Augoti
A - helfärg
at - tantecken (red & tan, black & tan + fawn & tan, blue & tan)
D-locus - Dilution
D - fullt pigment
d - blekt pigment (rökblå och fawn)
S-locus - Vita fläckar
S - inga vita fläckar
s - vita fläckar 
E-locus - Recessivt röd - färg som enbart förekommer hos working kelpie
E - normalt pigment
e - recessivt röd (cream/gul)

Olika namn, samma genetiska färg 

Det används olika namn bland hundraserna för samma genetiska färg. Hos kelpie kallas den utspädda bruna färgen för fawn medan hos dobermann kallas den isabella och hos border collie kallas den lila. En hund som är genetiskt recessivt röd (e/e) är känd som gul hos working kelpie och labrador men röd hos del andra raser. Den bruna färgen hos kelpies kallas chokladbrun eller röd, men är samma genetiska färg.

Det kan skapa en del förvirring ibland, därför är det bra att ha kännedom om vilka färger som tillhör de genetiska färgerna hos kelpie samt andra hundraser.